Collectief particulier opdrachtgeverschap

De toekomstige bewoners zelf bieden waarschijnlijk goede kansen voor duurzame ruimtelijke ontwikkeling bijvoorbeeld in de vorm van collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO).

De harde scheiding tussen ontwikkeling, realisatie en gebruik wordt hiermee geminimaliseerd. Bewoners zijn zelf immers vanaf het prille begin bij het project betrokken. Daarmee verdwijnt ook een deel van het split incentive probleem. Investeringen die bijvoorbeeld gedaan worden in een energiezuinige woningen, komen ten goede van de ontwikkelaars zelf, de bewoners.

Wanneer de gemeente het project op de juiste wijze etaleert, verkoopt en begeleidt zijn er goede garanties op een duurzaam project. Wanneer het project geflankeerd wordt door een marketing waarbij duurzaamheid centraal staat zullen ‘groene’ mensen zich sneller aangesproken voelen. Hun ambities overtreffen met enig geluk die van de initiator. Wanneer het proces vanuit de gemeente begeleid wordt door de juiste professionals op het gebied van duurzaam ontwerp nemen de ambities snel een solide vorm aan.

Ervaringen met vormen van CPO blijken financieel succesvol. De kosten variëren van nagenoeg even duur als normaal tot 20 procent goedkoper. CPO biedt daarmee vooruitzichten op kostenbesparingen.

CPO biedt mogelijkheden tot modulair bouwen. Woningen dienen niet volledig en hoogwaardig’ opgeleverd te worden, zoals dit wel gebruikelijk is in de projectontwikkeling. Starters kunnen zo een eenvoudige woning bemachtigen en deze uitbouwen en aanpassen naar mate het inkomen en het gezin groeit.

De vroegtijdige betrokkenheid van particulieren biedt goede vooruitzichten op realisatie. Het project is niet afhankelijk van 70% verkochte woningen. Ook dit is een bewezen succes. Homeruskwartier in Almere ging ondanks de kredietcrisis verder, juist dankzij de particuliere drive die er achter zit.